Rozpoznawanie gatunków drewna - wstęp | Nauka o drewnie



Zapraszam Was na film, który jest wstępem do bardzo ciekawego tematu, jakim jest rozpoznawanie gatunków drewna. W tej części koncentruję się na rozpoznawaniu gatunków drew . Informacje: odsłon: 6436, czas trwania: 24m 44s, ocena: 192.

Rozpoznawanie gatunków drewna - wstęp | Nauka o drewnie

- Wiedza o tym w czym sie robi to podstawa pracy. Jestem Zan proponowanymi tematami. W wolnej chwili polecam, zobaczcie tu: problem z wymową r Lublin.
- Dzięki Byku za ten materiał👍 widzę ile jeszcze dalej muszę się nauczyć 😊 i to rajcuje w drzewie 😀💪
- Zrób serię o poszczególnych gatunkach.Bardzo pomocne bedzie dla laików.
- Super film, dużo przytadnej wiedzy, myślę że to dobry pomysł na taką serię filmów, ja napewno chętnie będę oglądał 😁Pozdrawiam.
- Profesjonalny, merytoryczny film.
Źródło wiedzy dla wielu osób.
Duża wiedza i doświadczenie, super.
- Dodam coś do swojego poprzedniego komentarza. Chętnie usłyszałbym również informacje o egzotycznych gatunkach drewna, choć przygotowanie informacji będzie zapewne pracochłonne. No i, o czym zapomniałem napisać przydatne by były informacje o zastosowaniu poszczególnych gatunków (polskich/europejskich oraz egzotyczynych) do różnych celów stosownie do ich właściwości i innych cech np. Przykład: azobe - twarde i ciężkie w obróbce drewno (wymaga bardzo twardych narzędzi skrawających) odporne na warunki zewnętrzne bez wykańczania olejami czy chemią do drewna. Doskonałe do wykończenia balustrad balkonowych (uchwyty) ale również do wyrobu rękojeści noży (piękny kolor, trwałość). Istotną informacją jest to że pył powstały w czasie obróbki jest niezwykle agresywny a co za tym szkodliwy dla układu oddechowego. To tylko przykład oddający w skrócie to jak to widzę, choć zapewne do dyskusji.
Sam osobiście jestem kolekcjonerem noży wykonywanych przez polskich nożowników, w których drewniana rękojeść odgrywa dla mnie bardzo ważną rolę. Mam już w swoich nożach rękojeści z azobe, teak, ziricote, merbau, czarny dąb i wielu innych. Natomiast czeczoty brzozy czy jesionu wprawiają mnie w prawdziwy zachwyt i o nich też chciałbym coś usłyszeć.
To tylko moje propozycje, które wydają mi się ciekawe i warte rozważenia na przyszłość. Pozdrawiam serdecznie i życzę zdrowia i sukcesów, no i oczywiście rozwoju tego ciekawego i pożytecznego kanału. Tadeusz
- Cześć. Jestem zainteresowany pełnym bogatym cyklem filmów z dokładnym opisem każdego gatunku drewna. Przy okazji dziękuję za wspaniałą inicjatywę i doskonałe przygotowanie tego ciekawego materiału. Pozdrawiam :)
- Jesteśmy mega zainteresowani tą serią!!! :))) nie ma czegoś takiego na PL yt Łapa jest!!!
- Świetny film. Leci subik :)
- Przez 38 lat żyłem z akacjami na podwórku i dopiero w tym filmie uświadomiles mi , że właściwa nazwa tego drzewa to robinia akacjowa 🙂. A ja całe życie myślałem że to jakiś egzotyk.
Czekam na następne filmy. Pozdrawiam.
- Zobacz więcej wzgorza.pl ja bym się z tym zgodził.
- Z tym rozpoznawaniem również przez zapach, to masz rację. Niestety od listopada nie mam czucia i nawet jak żywiczną sosnę rozcinam, to części przyjemności z roboty nie ma.
- Przemku, rewelacja.
Już się nie mogę doczekać kolejnych odcinków.
Pozdrawiam.
- Ruben
- Cześć Przemek.
Bardzo cenna wiedza, super że robisz takie filmiki :)
Pozdrawiam i życzę sukcesów.
- Świetnie się słucha i doucza! W moim przypadku właściwe bardziej uczy! Pozdrawiam, dziękuję i czekam na więcej!
- Taka wiedza na YT jest niedostępna, dobrze że powstanie taka seria filmów.
Pozdrawiam.
- Jestem zainteresowany. Fajnie jakby w takim filmie odnośnie gatunku drzewa było zawarte wygląd kory (zdjęcia) tudzież liści i nasion. Mam totalny niedosyt i brak wiedzy w rozpoznawaniu drewna
- Przemku, wydaj jakiś własny "tomik", w którym cała tą wiedzę o rozpoznawaniu drewna skoncentrujesz i możesz kursantom w dobrej cenie zaoferować. 👍👏🙂
- super film, masa wiedzy, wszyscy się dziwią jak mówię im że drewno trzeba umieć "czytać" że każdy kawałek drewna nawet z tego samego pnia czy deski jest inny i ma inne właściwości, Ludzie nie zagłębiają się za bardzo w temat, idą na skróty, liczy się gotowy produkt a nie dlaczego tak jest zrobiony a nie inaczej, Dzięki Przemku za kawał wartościowej wiedzy, dawaj więcej takich filmów :)
- ۞―P̳r̳e̳m̳i̳u̳m̳ ̳P̳r̳i̳v̳a̳t̳ ̳S̳e̳x̳―۞

➡️➡️️ 》》 18cams.xyz 《《

—————————————————^^—————————————————



♠【﹄💖𝐊𝐋𝐈𝐊≔⫸LINK 💖﹃】 ♠みゃあこさん!ฅ( ̳• •̫ • ̳ฅ)ニャン !❤️ 在整個人類歷史上,強者,富人和具有狡猾特質的人捕食部落,氏族,城鎮,城市和鄉村中的弱者,無`'守和貧窮成員。然而,人類的生存意願迫使那些被拒絕,被剝奪或摧毀的基本需求的人們找到了一種生活方式,並繼續將其DNA融入不斷發展的人類社會。

說到食物,不要以為那些被拒絕的人只吃垃圾。相反,他們學會了在被忽視的肉類和蔬菜中尋找營養。他們學會了清潔,切塊,調味和慢燉慢燉的野菜和肉類,在食品市場上被忽略的部分家用蔬菜和肉類,並且學會了使用芳香的木煙(如山核桃,山核桃和豆科灌木

來調味食物煮的時候 1618120827